Punca Anak Kita Derhaka

Punca Anak DerhakaSabda Rasulullah s.a.w.

” Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat.  Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)” dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya… .. bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif… itu salah…

“Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan.

Kala umur mereka 14 hingga 21 tahun jadikan kawan  . Tetapi selalunya usia beginilah ibu bapa mula merenggangkan hubungan dan ini menyebabkan anak derhaka”. Yang penting anak-anak harus dilatih sembahyang jemaah bersama, latih cium tangan dan peluk penuh kasih dan sayang, maka mereka tidak akan tergamak menderhaka . “Saya pernah tinjau, anak-anak yang lari daripada rumah, berpunca daripada rasa bosan. Belum sempat letak beg sekolah, ibu dah suruh macam-macam. Si anak rasa tertekan dan menyampah dengan persekitaran dan rumahnya. Boleh disuruh tetapi berikan hak mereka di rumah. Yang penting dia balik ke rumah suka, dan pergi sekolah pun seronok.

“Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk. Kita boleh cuba cara lain, balik di tengah malam, anak-anak sudah tidur, pergi bilik dan cium dahinya. Hubungan rohani tetap subur, walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup.” Jangan kita tunjuk sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka, jangan suka mengherdik mereka dengan perkataan “bodoh, kurang ajar, sumpah seranah dan sebagainya yang merupakan doa kepada mereka “. inilah yang menyebabkan mereka derhaka kepada kita…

DOA ANAK-ANAK TERMAKBUL

Lazim orang tua, pantang anak menegur walaupun tahu mereka bersalah. Jangan rasa tercabar kerana pesan orang tua-tua, bisa ular tidak hilang walau menyusur di bawah akar. Sayyidina Umar berkata, kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima. Begitu juga dengan Rasulullah, kalau berjumpa anak-anak kecil, Baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak tidak berdosa. Lagipun kanak-kanak kalau menegur memang ikhlas dan jangan ambil endah tidak endah. Perasaan anak juga mesti dihargai, sesetengah orang tua kurang bercakap dengan anak-anak. Kalau menegur pun dengan ekor mata dan herdikan. Si anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan tempat mereka mengadu, bila jumpa kawan baik tidak mengapa, tetapi jumpa yang samseng, ia sudah tentu membawa padah.

BERTAUBAT SEBELUM MELARAT

Jika Tuhan menurunkan hidayah, segeralah insaf dan bertaubat. Tetapi apa caranya jika orang tua telah meninggal sedangkan sewaktu hidupnya kita derhaka dan melawan mereka? Bila insaf, selalulah ziarah kubur emak ayah kita dan bacakan ayat-ayat suci untuknya. Jumpa semula kawan-kawan baik ibu atau jiran-jiran yang masih hidup dan buat baik dengan mereka. Sedekah ke masjid atas nama ibu ayah. Walaupun ibu ayah sudah meninggal, minta maaf berkali-kali semoga ibu redha dan Allah ampunkan dosa.

Allah maha pengampun dan luas rahmatnya. Tetapi jangan ambil kesempatan buat jahat kemudian bertaubat. Hidup tidak tenteram atau bala turun.  Cuba kita perhatikan kemalangan yang berlaku setiap hari. Misalnya tayar kereta pecah, jangan lihat dengan mata kasar, selidik apa salah yang telah kita buat hari ini. Pertama bagaimana hubungan kita dengan Tuhan, jika semuanya baik, turun ke peringkat kedua, bagaimana pula hubungan dengan ibu?

“Pastikan hubungan dengannya sentiasa harmoni dan lancar. Tidak rugi menjalinkan hubungan yang baik kerana hayat mereka bukanlah terlalu panjang untuk bersama kita.”

HUBUNGAN DENGAN BAPA

Ayah dan anak

Lazim ibu yang dilebihkan, sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak dipedulikan anak-anak. “Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu tetapi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, nabi suruh utamakan ibu dahulu. Tiga kali ibu barulah sekali kepada bapa.” Bagaimanapun sebaik-baiknya, kasih sayang dan perhatian biar sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati. Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan di depanmereka. Sebenarnya golongan nyanyuk dan tua mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah tidak ambil kira kata-kata mereka tetapi kita wajib mentaati dan menghormati golongan tua..”

USAH DERHAKA KEPADA MERTUA

Mertua mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendiri. Kalau mereka kecil hati, samalah seperti tersinggungnya hati emak. Kita sayang anaknya kenapa tidak sayang orang yang melahirkannya juga? “Saya tahu, ada menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mertua yang terlalu ambil berat tentang anaknya. Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf mereka sama seperti ibu bapa kandung,” jelasnya.

Bapa Mentua

Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua rasul, ketiga emak dan emak mertua, keempat bapa dan bapa mertua dan kelima baru isteri. Isteri kena faham, kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar.

“Sebaliknya anak perempuan, yang pertama Allah, kedua rasul dan ketiga suami. Jalan pintas ke syurga bagi anak-anak selain Allah adalah emak dan ayahnya. “Perasaan mertua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu.

Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail. Suatu hari, Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada di rumah isterinya pun tidak kenal dengan mertuanya. Menantu berkasar menyebabkan Nabi Ibrahim kecil hati. Dan sebelum balik dia berpesan kepada menantunya suruh suaminya tukar alang rumah kepada yang baru. Bila Nabi Ismail balik, isterinya pun menggambarkan rupa lelaki tersebut menyampaikan pesan. Nabi Ismail sedar itu adalah ayahnya. Nabi Ismail insaf di sebalik
simbol kata-kata ayahnya, bahawa isterinya bukan daripada kalangan wanita yang berakhlak, lalu diceraikan.

Nabi Ismali berkahwin kali kedua dan bapanya masih tidak mengenali menantu. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya melayan dengan bersopan santun walaupun tidak kenal siapa Nabi Ibrahim. Nabi Ibrahim tertarik hati dan sebelum balik berpesan lagi, katakan alang rumah anaknya sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain.

Ada sebanyak 501 tips yang diberikan oleh penulis iaitu Robert D. Ramsey untuk mempertingkatkan potensi anak-anak anda dan seterusnya menempatkan anak-anak anda dikalangan winners. Tips ini menurut penulis jika diamalkan mampu menjadikan anak-anak kita sebagai winners. Penulis berpendapat apa yang membezakan antara winners dan losers adalah mudah iaitu:-

Winners percayakan diri mereka dan boleh membayangkan diri mereka dikalangan orang yang berjaya sementara losers merasakan diri mereka tidak boleh.

Tips.

1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan
yang baik adalah digalakkan).

2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan  , mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan
mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

6.. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

7. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh . Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

8. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang.  Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya  .

10. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri . Mereka akan menirunya.

11. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya . Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg
dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

12. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka  lebih daripada sekali .

13. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka .  Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan andasuami isteri.

14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda . Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

15. Hargailah permainan kesayangan anak anda . Mereka juga dalammasa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

16. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

17. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna . Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

18. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

19.. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja . Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

20. Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda .

Si Anak Derhaka
 Tanggang : Kisah Yang Menggambarkan Si Anak Derhaka
search terms:
punca anak kurang ajar,Gambar anak derhaka,punca anak derhaka,punca anak derhaka kepada ibu bapa,kesan anak derhaka,anak kurang ajar,punca anak jadi kurang ajar,sebab anak derhaka kepada ibu bapa,faktor anak derhaka,kenapa kita kurang ajar pada kedua ibu bapa,sumpahan anak durhaka,sebab anak kurang rapat dengan ibu bapa,faktor anak menjadi derhaka,dua punca anak menderhaka kepada ibubapa,hukum anak lari dari rumah,kesan sikap panas baran pada anak-anak,punca anak derhaka pada ibubapa,sebab anak anak jarang menziarahi ibu bapa,punca anak tidak menghormati ibu bapa,salah ke peluk pak mertua,sebab anak jarang menziarahi ibu bapa mereka,sebab berlakunya durhaka kepada ibu bapa,sebab menderhaka kepada ibu bapa,sebab berlaku perbuatan derhaka terhadap ibu bapa,faktor yang menyebabkan anak kurang menghormati ibu bapa,anal yg durhaka,doasupaya tak kurang ajor dengan mak,sebab anak menjadi derhaka,anak tidak hormat ibu bapa,stress sebab mak ayah,geletek anak,punca anak2 hilang hormat ke atas bapa,hukum anak lari rumah,faktor anak menderhaka kepada ibu bapa,punca anak tidak rapat dengan ibu bapa,kenapa anak kurang ajar,Kenapa anak kurang bercakap dengan ibubapa,apakah punca anak menjadi tidak rapat dengan mak ayah,sebab anak tidak menziarahi ibubapa,apakah hukum jika ibu tidak menghormati anak,sebab anak-anak jarang menziarahi ibu bapa,menantu derhaka,hukum anak derhaka,Derhaka seorang anak,punca anak tidak hormat ibu bapa,sebab berlakunya derhaka kepada ibu bapa,sebab berlakunya perbuatan derhaka terhadap ibu bapa,punca anak jarang menziarahi ibubapa,cara tidak menjadi anak kurang ajar,sebab anak tidak hormat kepada ibu,berkasar dengan anak,punca anak melawan ibu bapa,hukum anak yang lari dari rumah,doa anak tidak hormat ibu,ibu yang kurang ajar,hukum dehaka pd ayah,punca punca anak,sebab anak jarang menziarahi ibu bapa,hukum anak perempuan lari rumah,punca anak menjadi derhaka,kesan anak tertekan,sebab anak tidak boleh derhaka kepada ibu bapa,kenapa ibu melayan anak kurang ajar,kesan tidak menghormati ibu bapa,imej anak derhaka,kehidupan anak yg menderhaka,sikap ibu bapa punca anak derhaka,anak derhaka,anak pertama tidak bercakap dengan bapa,kalau kitaderhaka kpd ibubapa lepastu kita tidak bercakap dgn nya apakah akibatnya,sebagai ayah ampunkan anak tuhan maha pengampun,kenapa anak selalu derhaka,anak tidak dipedulikan,kenapa anak melawan ibu bapa,melawan ibu bapa,anak derhaka pada ayah,mak yg suka kongkong anal,tanda-tanda anak yang derhaka,tanda tanda anak derhaka pada orang dan akibat,faktor berlakunya anak derhaka,menyampah dengan jiran,menyampah dengan mak sendiri,tak rapat dengan family,kenapa anak sekarang kurang ajar,anak tidak menghormati ibu,faktor anak derka,karangan anak anak tidak menghormati ibu bapa,kenapa anak tidak menghormati ibu,jiran yang menyampah,dowload snsd stafaband,dosa silam punca anak rosak,jika bapa bercakap kasar apakah anak perlu buat,hukuman anak lelaki lari rumah,sebab kanak-kanak perlu menghormati orang dewasa,anal perempuan tidur dengan emak,anakanda vetoes,adakah wajar lari dari rumah kkalau mak ayah itu rasa kita beban bagi mereka,sebab yang anak durhaka pada ibu bapa,dua kesan sekiranya anak anak tidak menghormati ibu bapa,kesan ibu bercakap kasar,menantu lelaki derhaka,kesan tidak menghormati ibubapa,punca bapa dan anak renggang,kesan ibu kecil hati,kesan pd ank yg derhaka,mengapa anak jadi kurang ajar,kesan tidak melayan orang tua,menderhaka kepada kudua ibu bapa yg telah meninggal dunia tetapi tidak sempat meminta maaf,mak ajar main bila ayah tidur,melawan ibu bapa walaupun salah ibu bapa,mak suka sumpah,lelaki yang kurang kasih sayang ibu,kurang bercakap dgn family,mak ayah yg x faham perasaan anak,mak bapak kongkong,kurang ajar dengan mak,mak bapak tak faham perasaan anak,Kurang ajar adakah berdosa sebelum,mak kurang ajar dengan anak,kita salah ke kpeduli tak peduli sama barang pusaka,kita dehraka nga ibu dan ayah,kisah anak derhaka ibu sebab ibu derhaka ayah,mak sayang menantu,kurang ajar pada ayah,mak tak faham perasaan anak,mengapa anak jarang menziarahi ibu bapa,mak ayah derhaka anak,kesan ibu bapa bercakap kasar dengan anak,kenapa ia berlaku anak derhaka terhadap ibu bapa,kenapa anak menjadi derhaka pada orang tua,kenapa anak perempuan remaja kurang ajar,kenapa anak suka dwrhaka kepada ibu,kenapa anak tak becakap sama ayah,kenapa anak tak hormat ibu bapa,kenapa anak tidak hormat ibu bapa,kenapa anak tidak mempunyai rasa hormat terhadap ibu bapa,kenapa ayah tidak suka anaknya dari kecil hingga dewasa,kenapa berlakunya seoarang anak kurang ajar dgn ayah,Kenapa dengan ibu kita bercakap kasar,kenapa emak suka buang barang anak,seorang anak telah menderhaka terhadap ibu bapanya dan tidak bertaubat,kenapa ibu bapa kongkong anak,kenapa anak melayan ibu bapa dgn kasar,kenapa anak kuran ajar sma ibunya,karangan punya anak kurang kasih sayang,karangan tentang anak tidak menghormati ibu bapa,kata sayang mak apa yg perlu anak2 buat,kawan suka tidur di rumah,kenapa ada anak derhaka,kenapa ada anak yg jarang menziarahi ibu bapanya,kenapa anak 5 tahun kurang ajar dengan ibu bapa,kenapa anak anak tidak menghormati ibu,kenapa anak derhaka,kenapa anak derhaka kepada ibu bapa,kenapa anak jadi derhaka,kenapa anak jadi kurang ajar,kenapa anak jadi kurang ajar hadis nabi,kenapa ibu bapa tak hormat anak,kenapa ibubapa tidak rapat dengan anak,kerana anak tidak hormat ibu bapa,kerana dosa bapa anak jadi derhaka,kesan anak anak tidak mendapat kasih sayang yang cukup,kesan anak derhaka pd ibubapa,kesan anak perempuan tidur ayah,kesan anak tidak menghormati ibu bapa,kesan anak-anak tidak menghormati ibu bapa,kesan ank kecil hati dgn org tua nya,kesan bapa berjudi kepada anaknya,kesan derhaka anak kpada ibu bapa,kesan dosa derhaka pada ibu bapa,kesan dosa kepada anak,kesan geletek anak,kerana anak kurag ajar dengan orang tua,kenape kita tidak boleh bercakap kasar dengan orang yang lebih tua ?,kenapa kanak kanak tidak menghormati orang yang lebih tua,kenapa kena hargai ibu bapa,kenapa kita menyampah dgn orang,kenapa kita tidak boleh dahaka dengan ibu,kenapa orang tua tidak suka jiran,kenapa org tua suka lebihkan anak perempuan drp anak lelaki dan apa hukumnya,kenapa remaja kurang ajar dengan ibu bapa,kenapa saya menyampah dengan ibu sendiri,kenapa saya tidak mendapat kasi sayang ibu bapa,kenapa seseorang anak menjadi kurang ajar,kenapa tak hormat ibu ayah,kenapaanakkurangajar,kenape anak kurang ajar dengan ibubapa,kesan geletek anak kecil,rasa tersisih dengan mak,sebab berlakunya perbuatan derhaka,sebab derhaka,sebab derhaka kepada ibu bapa,sebab kanak kanak menjadi kurang ajar,sebab lahirnya anak yang derhaka,sebab masalah ibu bapa anak anak menjadi durhaka,sebab orang tua tersisih,sebab sebab anak anak mudah derhakq kepada ibu bapa,sebab sebab anak derhaka kepada ibubapa apabila dewasa,sebab sebab anak tidak hormat,sebab sebab anank anak jarang menziarahi ibu bapa,sebab sebab kanak kanak kurang ajar,sebab sebab kanak kanak tidak menghormati orang tua,sebab berlaku perbuatan derhaka kepada ibu bapa,sebab apa anak tak hormat ibu bapa,sabda rasul untuk ayah dan anak,sebab anak anaj menghantar ibu bapa ke rumah orang tua,sebab anak anak jarang menziarahi ibubapa mereka,sebab anak dehake ibu bapa,sebab anak derhaka,sebab anak kena hormat ibu bapa,sebab anak kurang ajar,panggilan menantu kepada emak mentua sebelum berkahwin,sebab anak melawan ibu ba,sebab anak tidak menghormati ibu bapa,sebab anak tidak menziarahi ibu bapa,sebab anak tidak menziarahi ibu bapa mereka,sebab anak-anak sering melawan ibubapa,sebab terdapat anak-anak jarang menziarahi ibubapa,sebab tidak hormat ibu bapa,tertekan kena kongkong orang tua,tertekan sebab ibu,tidak bercakap dengan ayah,tidak bertaubat selepas menderhaka,tidak dihargai ibu bapa,tidak dipedulikan ayah,tidak hormat ibu bapa knp,tidak menghormati orang tua,tidak rapat dengan bapa,tindakan ibu bapa bila anak remaja kurang ajar,tips supaya tak derhaka kepada ibu,umur 21 tahun ke atas buat seperti kawan,utamakan keluarga dari kawan,tertekan dgn anak,tdor umah anak kwn,sebab tidak menziarahi ibu bapa,sebab-sebab anak derhaka,seorang ibu memakan anak sediri,sikap anak yang hilang hormat pada ibu bapa,sikap kanak-kanak yanag tidak menghormati orang yang lebih tua,sikap sentiasa dibela punca anak derhaka,SILAP ANAK DIMANA SEHINGGA IBU BAPA KURANG SAYANG,suka geletek anak,tak minta untuk jadi anak derhaka,tak rapat dengan ibu,tanda ayah tak suka kita,tanda bayi menangis kerana dosa kita,tanda tanda anak derhaka,wajarkah seorang anak bercakap kasar kepada org tua,mengapa anak kurang ajar,pakah kalau melawan ibu bapa kita,patutkah hormat kepada mertua yang suka sumpah seranah,perasaan ibu apabila anak derhaka,perassan anak,perassan anak tidak dipedulikan,perkataan bedosa membuang bayi,perkataan bodoh adalah satu doa,perkataan yg di tengah untuk ibu bapa bercakap,petua orang tua jangan geletek anak,punca anak anak derhaka,punca anak anak tidak menghormati ibu bapa,punca anak bercakap kasar,punca anak derhaka dengan mak ayah,pada pendapat anda mengapa anak anak jarang menziarahi ibu bapa mereka,orang tua nyanyuk panas baran,mengapa anak remaja tidak hormat ibu bapa,mengapa kita perlu peluk dan cium anak,mengapakah anak anak jarang menziarahi ibu bapa,mengapakah anak anak pada masa sekarang sering melawan ibu bapa mereka,mengapakah org tua selalu bercakap sorang2,mengapakah terdapat anak-anak tidak menghormati ibu,menyampah dengan anak mengasuh,menyampah dengan bapak sendiri,mimpi anak kita durhaka,mimpi anak tak suka kita,mimpi kena geletek,nabi ibrahim derhaka pada ayahnya,orang kena sumpah derhaka dgn ibu bapa,punca anak hilang hormat kepada ibu bapa#spf=1,punca anak perempuan 11 thn kurang ajar,punca buat anak berdosa,punca dan kesan tidak hormat,punca dan kesan tidakmenghormati orang tua,punca durhaka kepada ibu bapa,punca kanak kanak derhaka pada ibu bapa,punca kanak kanak menjadi kurang ajar,punca masyarakat menderhaka kepada ibubapa,punca punca anak derhaka,punca punca anak derhaka terhadap ibu bapa,punca remaja Kurang ajar terhadap orang Tua,punca-punca mendidik kanak-kanak menghormati orang tua,punca2 anak2 tidak menghormati ibubapa,punca2 ibu bapa tidak dihormati anak2,punca berlakunya anak derhaka,punca ank derhaka,punca anak perempuan lari rumah,Punca anak remaja perempuan derhaka pada ibu,punca anak tak rapat dengan ibu bapa,punca anak tertekan,punca anak tidak hormat,punca anak tidak hormat kepada ibu bapa,Punca anak tidak menghargai barang?,punca anak tidak rapat dengan bapa,punca anak tidak suka hidup dengan family,punca anak yg derhaka kepada bapa,punca anak-anak menderhaka kepada ibubapa,punca anak-anak yang x menghormati ibu bapa,PUNCA ANAK2 KURANG HORMAT KPD IBUBAPA,rasa hormat kanak kanak terhadap orang lebih tua,apakah tuhan ampunkan dosa yang derhaka pd suami,berhak ke anak berkecil hati dengan org tua,berkasar dgn bapa,Bila anak derhaka,Bila emak tak ampunkan dosa anaknya,bila hidup kurang ajar,bila ibu bapa menyampah dengan kita,bodoh kerana derhaka,boleh ke ibu tidak ampunkan anak,cara hidup menderhaka kepada ibu bapa,cara hilang hormat dengan orang tua yang kurang ajar,cara memohon maaf apabila bercakap kasar dengan ibu,cara supaya tidak kurang ajar dengn ibubpa,Cara tak derhaka kepada ibu bapa,cara tidak kurang ajar dengan ibubapa,berdosakah seorang anak lari dari rumah,bercakap kasar dengan ibu,bedosa ke anak melawan perkataan anak walaupun itu dosa ayah nya,ayah giveup dgn anak kurang ajjar,ayah jarang bercakap dengan anak,ayah yang menyebabkan anak derhaka,ayah yang tak hormat mak,ayat bapak tak sayang anak pertama dia sayang ank kedua,ayat yg menyebab menjadi anak derhaka,bagai mane ibubapa yang tidak menghormati anak,bagaimana ank tak derhaka,bagaimana hk anak hurmat kita,bagaimana nk bertaubat kalau ank derhaka,bala anak derhaka,bapa baran kesan terhadap anak,Bapa buang barang kesayangan anak anak,bapa tidak menghormati anak perempuan,cara untuk elakan daripada menjadi anak yang derhaka,cara untuk menjadi anak derhaka,doa agar anak tidak kurang ajar pada ibu bapa,doa anak derhaka,doa anak perempuan yang derhaka,Doa anak supaya tidak kurang ajar ke orang tua,Doa anak untok jumpa ibu,Doa Ayah Terhadap Anak Yang Derhaka,doa ibu buat anak derhaka,doa ibu kepada anak sebelum tidor,doa ibu pada anak sebelum tidur redha kepada anak,doa pengajaran buat anak derhaka,doa supaya anak kecil rapat dengan ibunya,doa supaya tidak kurang ajar dengan ibu bapa,doa untuk anak sayang dan hormat ibubapa,doa untuk anak yang derhaka,dipukul ibu mentua sbb fitnah,derhakakah kita kalau orang tua kita buat salah,derhaka sebab bapa suka berjudi,cara untuk tidak derhaka kpd org tua,cerita anak kuranajar sma ibu,cerita dewasa ayah vs anak,cerita ibu bapa tidak tahu perasaan anak,Cerita ngeri anak durhaka,cerita orang derhaka,cerita panas anal anak kandung,dari kecil tak rapat dengan family,dehake kepada ibu ayah,derhaka kah anak perempuan yang jarang balik jumpa bapa,derhaka kepada ibu bapak dosa yang tidak di ampunkan ALLAH,derhaka menantu bertaubat,Derhaka Pada Ibu,derhaka pada ibu bapa punca masalah tak habis habis,doa untuk anak yang suka bercakap sendiri,apakah sebab2 yg akn menderhaka pada ibu dan bapa kita,2 punca anak derhaka kepada ibu bapa,anak kurang ajar kepada ayah,anak kurang ajar pada ibu,anak lari dari berdosa,anak lari rumah mindakini,anak lelaki derhaka dengan leluarga,anak lelaki jadi kurang hormat pada i u bapa,anak lelaki kena minta maaf sebelum ibunya tidur,anak lelaki selalulah lawat ibu,anak lelaki yang derhaka kepada ibu,anak menangis kerana kurang kasih sayang,anak nakal dosa silam ibubapa,anak nakal punca dosa orang tua,anak perempuan harus rapat dengan bapa,anak peremuan kedua kasar,anak kurang ajar dgn ibu,anak kurang ajar dengan ibubapa,anak kecil yang rapat dengan ibubapa,ada apa dengan anak kita,adakah allah ampunkan dosa derhaka ibu bapa,adakah allah ampunkan dosa kita jika kita derhaka kepada ibu dan ayah,adakah dosa anak lari dari rumah,ajar anak jangan derhaka,ampunkan dosa ibu bapa,anak dan ayah islami,anak derhaka bercakap dengan tuhan,anak derhaka dgn ibu adakah allah ampunkan jika ibu sudah mati,anak derhaka dia biarkan ayahnya tdk makan yg urus cuma ansk menantu,anak derhaka ibu bapa sebab,anak derhaka ibu sebab ibu derhaka ayah,anak derhaka kpda ibu,anak derhaka minta maaf,anak remaja kurang kasih sayang ibu bapa,anak sekolah derhaka,apa hukum kurang ajar dengan ibu bapa,apa hukum seorang ibu bercakap bodoh pada anak,apa hukum tak bercakap dengan ayah,apa kah hukum anak cukup umur tidor dgn orang tua,apa terjadi kalau suka buat anak geletek,Apa yang perlu dilakukan apabila tak sempat minta maaf dengan ibu bapa,apabila anak tak rapat dengan ibubapa,apakah berlakunya sekira anak derhaka kepada ibu bapa,apakah dosa bila bercakap dengan ibu,apakah faktor berlakunya perbuatan anak tidak mentaati ibu bapa,apakah faktor yg mendorong seseorang anak menderhakai ibu bapa,apakah hukum ibu terlalu konkong anak,apakah hukum membiarkan anak anak menjadi mak bapal,apakah kesan kepada anak apabila bapa tidak peduli,apa hukum ibu derhaka pada anak,apa hukum bila ibu sentiasa sumpah seranah anak anak,apa hukum bapa isteri kongkong menantunya,anak sulung kasar,anak tak bercakap dengan ibu kerana kecil hati,anak tidak rapat dengan ibu bapa,anak yang tidak punya kasih sayang,anak-anak tertekan kerana kurang kasih sayang,apa dosa anak anak,apa dosa anak yang lari dari rumah,apa dosa ibu kepada anak,apa dosa kita cium ibu kandung,apa hukum anak lari rumah,apa hukum anak menegur perbuatan bapa yang kasar,apa hukum anak perempuan yang lari dari rumah,apa hukum anak yang tidak sayang orang tua kerana,apa hukum apabila anak rasa kurang kasih sayang daripada ayah,apakah punca-punca anak derhaka kepada ibubap,doa untuk anak yang suka lari dari rumah,hukum anak durhaka kepada bapa,hukum mak derhaka kepada anak,hukum makmertua suka sumpah anak dan mennatu,hukum mbezakan anak sendiri dengan anak jiran,hukum melawa ibu bapa walaupun tau ibu bapa kita salah,hukum menantu derhaka,hukum suami derhaka kepada ibu dan bapa,hukum suami membiarkan anak tidak hormat ibunya,hukum suami mengajar anak menderhaka kepada ibu sendiri,hukum tak suka jiran,hukum tidak bercakap dengan ibu,hukum tidak menghormati ibu bapa,hukum tidak menjadi anak lelaki,ibu ajar anak derhaka,ibu ampunkan anak dosa hilang,hukum lari dari rumah kerana ibu bapa,hukum kurang ajar dengan ibubapa,hukum ibubapa yang tidak faham akan anaknya,hukum anak kurang ajar,hukum anak lari dari rumah adakah derhaka?,hukum anak lari rumah tapi keluarga tak peduli,hukum anak melawan ibu bapa,hukum anak tidak bercakap dengan ibu bapa,hukum anak tidak peduli ibu bapa,Hukum bercakap kasar terhadap anak,hukum derhaka pada ibu,hukum geletek,hukum geletek anak,hukum ibu kasar dengan anak,hukum ibu sumpah seranah anal perempuan yg telah berkahwin,hukum ibu tidak bercakap dengan anak,hukum ibubapa tidak redha perbuatan anaknya,ibu ayah buat anak tertekan,ibu bapa juga perlu hormat anak,ibu yg suka bercakap kasar,ibubapa perlu hormat anak supaya anak hormat kita,ibubapa perlu tahu kenapa anak kurang ajar,isteri derhaka kepada ayah kandung,isteri yang derhaka,jangan anak di ambil oleh kerna bapa nya,jangan geletek kanak kanak,jatuh anak derhakakah seandainya anak sudah meminta maaf?,jelaskan dua sebab berlakunya perbuatan derhaka,jelaskan dua sebab berlakunya perbuatan derhaka terhadap ibu bapa,jelaskan sebab berlakunya perbuatan derhaka kepada ibu bapa,jelaskan sebab berlakunya perbuatan derhaka terhadap ibubapa?,jelaskan sebab berlakunya perbuatan menderhaka kepada ibu bapa,jika ibu durhaka kepada anak,ibu yang sumpah anaknya jadi derhaka,Ibu yang suka bercakap kasar pada ank,gambar derhaka dgn kawan,ibu bapa punca anak derhaka kepada ibu bapa,ibu bapa punca anak derhaka#spf=1,ibu bapa yang tak faham perasaan anak anak,ibu bercakap kasar,ibu kena faham anak,ibu megajar anak jadi derhaka,ibu mertua tak suka perkataan sedekah,ibu suka sumpah anak#spf=1,ibu suka sumpah seranah anak perempuan yg berkahwin,ibu sumpah anak derhaka,ibu sumpah anak derhaka kepada anak perempuan,ibu suruh anak derhaka pada suami,ibu tak pedulik hati anak,ibu yang buat kita derhaka,kalau anak kurangajar pada ibubapa,hukum anak derhaka tapi ibunya sering membeza kasig sayang,doa untuk orang hormat dan sayang pada kita,durhaka kepada ibu,faktor anak durhaka kepada ibu bapa,faktor anak hanga rapat dengan ibu,faktor anak kurang ajar dgn ibu bapa,faktor anak kurang menghormati ibu bapa,Faktor anak menderhaka kpd ibu bapa,faktor anak menderhakai ibu bapa,faktor anak suka tidur di rumah kawan,faktor anak tidak hormat ayah,faktor anak tidak hormat ibu bapa,Faktor anak tidak menghargai ibu bapa,faktor anak tidak menghormati ibu bapa,faktor anak-anak derhaka,faktor berlaku derhaka,dua sebab berlakunya derhaka,dua sebab anak derhaka pada ibu bapa,dua punca anak-anak menderhaka kepada ibubapa,dosa anak kepada ayahnya,dosa bercakap kurang ajar dengan ibu,dosa dengan mak mertua sama dosa mak sendiri,dosa emak tak jumpa anak,dosa ke anak jika ibu bapa kurang ajar,dosa kurang ajar ngan mak ayah,dosa orang yang lari daripada rumah,dosa yang menyebabkan orang menyampah pada kita,dua faktor anak2 tidak menghormati ibu bapa,dua faktor berlakunya perbuatan derhaka kepada ibubapa dalam kalangan masyarakat,Dua kesan yang berlaku sekiranya anak anak hilang rasa hormat terhadap ibu bapa,dua punca anak derhaka,dua punca anak menderhaka kepada ibu bapa,dua punca anak menderhakai ibu bapa,faktor berlaku perbuatan derhaka,faktor ciuman ibu,gambar anak derhaka kena sumpah,gambar anak yang tidak dipedulikan keluarga,gambar sumpahan anak durhaka,ganjaran anak yang menangis kerana derhaka pada mak,hadis nabi ibubapa derhaka anal,hak anak lari rumah,Hidup tak bercakap dengan ibu,hilang hormat pada ayah kandung,hilang rasa sayang terhadap ibu bapa tetapi masih menghormati mereka,hubungan anak kepada orang tua,hubungan bapa dan anak dah bapa yang renggang,hubungan renggang dengan tuhan punca rendah diri,hubungan renggang kerana anak tidur di tengah,hukum anak bercakap kasar ke orang tua,g0longan anak perempuan derhaka,foto wanita yang kena sumpah,foto anak yang derhaka,faktor faktor anak anak menjadi anak derhaka,faktor faktor anak derhaka pada ibubapa,faktor isteri menjadi derhaka#spf=1,faktor mendorong seseorng anak menderhaka kepada ibu bapa,Faktor menyebabkan anak menderhaka kpd ibu bapa,faktor yang mendorang anak menderhakai ibu bapa,faktor yang mendorong seorang anak menderhaka kepada ibu bapa,faktor yang mendorong sesorang anak menderhaka kepada ibu bapa,faktor yang menyebabkan anak kurang ajar dengan ibu bapa,faktor yang menyebabkan anak-anak kurang menghormati ibubapa,faktor-faktor anak kurang ajar,fkarangan sebab derhaka kepada ibu bapa,foa untuk anak menantu hormat pada mak dan bapak,foto anak perempuan mencium tangan ayah dan ayah,hukum anak dan menantu kata kepada ibu bodoh

Apa Komen Anda

1 comment… add one
  • Get Smart Link Reply

    S: Apa yang perlu dilakukan sebagai anak apabila didapati ibubapa tidak mematuhi syarak?

Leave a Comment