Kelebihan Azan

Azan Waktu Solah

Kelebihan Azan Dan Orang Yang Melaungkan Azan(Muazzin) Menurut Hadis-Hadis Nabi S.a.w :

1. Jikalau manusia mengetahui akan kelebihan azan dan saf awal,dan mereka tidak akan mendapat keputusan siapakah yang layak melainkan dengan cara undi,maka mereka akan melakukannya. Dan seandainya mereka mengetahui akan kebaikan yang terdapat dalam bersegera solat nescaya mereka akan berlumba-lumba.

Dan seandainya mereka mengetahui akan kebaikan pada solat subuh dan isyak nescaya mereka akan mendatanginya walaupun perlu merangkak.

(Hadis Sahih Bukhari)

2. Hadis Abu Hurairah r.a: Nabi s.a.w bersabda: Apabila syaitan mendengar azan, dia akan lari bertempiaran sehingga tidak mendengarnya lagi.Setelah azan selesai,dia kembali lagi untuk menghasut.Begitu juga apabila mendengar iqamat. Dia akan lari sehingga tidak mendegarnya lagi dan sebaik sahaja iqamat selesai, dia kembali sekali lagi untuk menghasut.

(Hadis Sahih Muslim)

Hadis daripada Mu‘awiyah katanya: “Aku pernah mendengar Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Muazzin-muazzin itu ialah orang yang paling panjang lehernya di hari kiamat.”

(Hadis Sahih Muslim)

* Maksud orang yang paling panjang lehernya di hari kiamat itu ialah disebabkan dia melihat pahalanya yang banyak.

3. Nabi SAW bersabda:“Maka azanlah untuk kamu oleh salah seorang di kalangan kamu,kemudian hendaklah yang mengimamkan kamu itu orang yang akhbar (berilmu) di kalangan kamu.”

(Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

4. Tangan (keredhaan Allah) yang bersifat Rahman di atas kepala muazzin dan muazzin diberi keampunan sejauh mana suaranya sampai kepada sekelian alam.

(Hadis riwayat Thabarani)

5. Daripada Abdillah bin Abbas berkata ia bahawasanya nabi s.a.w. telah bersabda ia barang siapa melaungkan azan selama tujuh tahun dengan niat mengharapkan pahala daripada Allah,maka ditulis baginya pelepasan daripada api neraka .

(Hadis riwayat tarmizi)

6. Daripada Abu Hurairah r.a,Nabi SAW bersabda:”Seorang imam adalah penjamin dan muazzin adalah orang yang diamanahkan. Ya Allah,berilah petunjuk kepada para imam dan ampunilah orang yang melaungkan azan

( Hadis riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi)

7. “Barangsiapa melaungkan azan selama dua belas tahun,maka wajiblah baginya syurga dan setiap hari ditulis enam puluh kebaikan kerana azannya dan tiga puluh kebaikan dari iqamatnya.”

(Riwayat ibnu majah)

MasyaAllah beruntungkan siapa yang menjadi Muazzin\bilal di masjid atau di surau.

search terms:
kelebihan azan,kelebihan muazzin,fadhilat azan,kelebihan melaungkan azan,kelebihan menjadi bilal,kepentingan azan,kebaikan mendengar azan,kelebihan menjadi muazzin,Kelebihan mendengar azan,rahsia dsebalik azan,pahala melaungkan azan,hadis kelebihan azan,FADHILAT MUAZZIN,kebaikan melaungkan azan,kelebihan orang yang melaungkan azan,kelebihan orang yang melaungkan azan di surau,kelebihan muazzin sahih,hadis kelebihan muazzin,fadhilat mendengar azan,kebaikan azan,hadis tentang azan,rahsia melaungkan adsan,fadilat azan,5 kelebihan azan,fadzilat azan,hadis azan,kelebihan melaungkan aza,kelebihan memiliki muazzin di masjid,kelebihan muadzzin,kelebihan orang melaungkan azan,kelebihan menjadi muazin,kelebihan mu azzin azan,kelebihan menjadi muazzin hadis shahih,kelebihan seorang melaungkan azan,rahsia disebalik azan,pahala muazzin,orang kelebihan orang azan,muazzin adalah,muazzin,melaung azan,Maksud muazzin leher panjang,maksud bilal (muazzin),makna bilal dan muazzin,fadhilat muazin,kelibihan orang adzan,KELIBIHAN AZAN,maksud hadis muazzin leher panjang,kelebihan melakukan azan,kelebihan kepada seorang muazzin,hadis-hadis tentang keistimewaan azan dan muazzin,hadis tentang kelebihan muazzin,hadis mengenai mendengar azan,HADIS KELEBIHAN MUADZZIM,hadis kebaikan melaungkan azan,ganjaran melaungkan azan surau,fadilhat/pahalaazan,fadilat muazzin,fadhilat muadzin,ciri-ciri muazzin,ciri 2 seorang muazzin,cara melaung azan,berlumba lumba jadi muazin,apakah kelebihan bilal melaungkan azan,hadith tentang kelebihan muadzim,kebaikan azan di rumah,kelebihan di sebalik azan,kelebihan bagi orang yang selalu azan,kelebihan azan di surau,kelebihan azan di rumah,kelebihan azan dan iqamah,kelebihan azan berdasarkan hadis,kelebihan aza,kelebehan oranang yang melaung azan uriou,kelbihan mendegar azan,keistimewaan org yg melaong kan azan,kebaikan menjadi bilal,kebaikan mengazan di rumah,kebaikan bilal,kebaikan azan subuh,apakah kelebihan adzan

Apa Komen Anda

0 comments… add one

Leave a Comment