4 Amalan Bahagia Di Alam Kubur Dan 4 Amalan Derita Di Alam Kubur

kubur

Ada empat amalan yang boleh membahagiakan manusia di alam kubur dan ada 4 amalan yang memawa derita kepada Manusia di alam kubur..

Kata Abu-Laits:Siapa yang ingin selamat dari siksaan kubur maka harus melazimi (melaksanakan) empat perkara dan meninggalkan empat perkara.

4 Perkara Yang Mesti Dilazimi:

1. Menjaga solat lima waktu

2. Banyak bersedekah

3.Banyak membaca al-Quran

4. Memperbanyak bertasbih:

سبحان الله و الحمد لله و لا اله إلا الله و الله اكبر و لا حول و لا قوة إلا بالله

Subhanallah Walhamdulillah Wa laa Ilaha Illallah Wallahu Akbar,Walahaula WaLa Quwwata Illa Billah

Semua yang empat ini dapat menerangi kubur dan meluaskannya.

Adapun empat yang harus ditinggalkan ialah:

1. Berbohong

2. Khianat

3. Mengadu-domba

4. Menjaga kencing, sebab Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda: “Bersihkanlah kamu daripada air kencing,sebab umumnya siksa kubur itu berpunca daripada air kencing.(Maksudnya hendaklah dicuci kemaluan sebersih-bersihnya selepas membuang air kecil.)

Sumber : Kitab Tanbihul Ghafilin

search terms:
4 perkara yg menerangi alam kubur,4 Amalan Bahagia Di Alam Kubur Dan 4 Amalan Derita Di Alam Kubur:,amalan yg bisa menerangi alam kubur,amalan yg menerangi alam kubur,amalkan 4perkara bahagia alam kubur,cara cerahkan kubur,derita alam,derita dalam kubur,derita di alam kubur,pekara yang menerangi alam kubur,perkara yang boleh bahagia,perkara yng menerangi alam kubur,quran cerahkan kubur,amalan yang menerangi kubur,amalan yang menerangi di alam kubur,4 perkara menerangi kubur,alam kubur ustaz ismail kamus,amalan apa yang membahagiakan kita di alam kubur,amalan membahagiakan di alam barzakh,amalan mencerahkan kubur,amalan yang bahagia di alam kubur,amalan yang boleh mencerahkan kubur,amalan yang cerahkan kubur,amalan yang dapat menerangi alam kubur,amalan yang dapat menerangia alam barzah,amalan yang menerangi alam kubur,siksa kubur itu berpunca dari kencing

Apa Komen Anda

0 comments… add one

Leave a Comment