Punca Anak Kita Derhaka

Punca Anak DerhakaSabda Rasulullah s.a.w.

” Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat.  Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)” dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya… .. bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif… itu salah…

“Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan.

Kala umur mereka 14 hingga 21 tahun jadikan kawan  . Tetapi selalunya usia beginilah ibu bapa mula merenggangkan hubungan dan ini menyebabkan anak derhaka”. Yang penting anak-anak harus dilatih sembahyang jemaah bersama, latih cium tangan dan peluk penuh kasih dan sayang, maka mereka tidak akan tergamak menderhaka . “Saya pernah tinjau, anak-anak yang lari daripada rumah, berpunca daripada rasa bosan. Belum sempat letak beg sekolah, ibu dah suruh macam-macam. Si anak rasa tertekan dan menyampah dengan persekitaran dan rumahnya. Boleh disuruh tetapi berikan hak mereka di rumah. Yang penting dia balik ke rumah suka, dan pergi sekolah pun seronok.

“Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk. Kita boleh cuba cara lain, balik di tengah malam, anak-anak sudah tidur, pergi bilik dan cium dahinya. Hubungan rohani tetap subur, walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup.” Jangan kita tunjuk sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka, jangan suka mengherdik mereka dengan perkataan “bodoh, kurang ajar, sumpah seranah dan sebagainya yang merupakan doa kepada mereka “. inilah yang menyebabkan mereka derhaka kepada kita…

DOA ANAK-ANAK TERMAKBUL

Lazim orang tua, pantang anak menegur walaupun tahu mereka bersalah. Jangan rasa tercabar kerana pesan orang tua-tua, bisa ular tidak hilang walau menyusur di bawah akar. Sayyidina Umar berkata, kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima. Begitu juga dengan Rasulullah, kalau berjumpa anak-anak kecil, Baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak tidak berdosa. Lagipun kanak-kanak kalau menegur memang ikhlas dan jangan ambil endah tidak endah. Perasaan anak juga mesti dihargai, sesetengah orang tua kurang bercakap dengan anak-anak. Kalau menegur pun dengan ekor mata dan herdikan. Si anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan tempat mereka mengadu, bila jumpa kawan baik tidak mengapa, tetapi jumpa yang samseng, ia sudah tentu membawa padah.

BERTAUBAT SEBELUM MELARAT

Jika Tuhan menurunkan hidayah, segeralah insaf dan bertaubat. Tetapi apa caranya jika orang tua telah meninggal sedangkan sewaktu hidupnya kita derhaka dan melawan mereka? Bila insaf, selalulah ziarah kubur emak ayah kita dan bacakan ayat-ayat suci untuknya. Jumpa semula kawan-kawan baik ibu atau jiran-jiran yang masih hidup dan buat baik dengan mereka. Sedekah ke masjid atas nama ibu ayah. Walaupun ibu ayah sudah meninggal, minta maaf berkali-kali semoga ibu redha dan Allah ampunkan dosa.

Allah maha pengampun dan luas rahmatnya. Tetapi jangan ambil kesempatan buat jahat kemudian bertaubat. Hidup tidak tenteram atau bala turun.  Cuba kita perhatikan kemalangan yang berlaku setiap hari. Misalnya tayar kereta pecah, jangan lihat dengan mata kasar, selidik apa salah yang telah kita buat hari ini. Pertama bagaimana hubungan kita dengan Tuhan, jika semuanya baik, turun ke peringkat kedua, bagaimana pula hubungan dengan ibu?

“Pastikan hubungan dengannya sentiasa harmoni dan lancar. Tidak rugi menjalinkan hubungan yang baik kerana hayat mereka bukanlah terlalu panjang untuk bersama kita.”

HUBUNGAN DENGAN BAPA

Ayah dan anak

Lazim ibu yang dilebihkan, sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak dipedulikan anak-anak. “Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu tetapi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, nabi suruh utamakan ibu dahulu. Tiga kali ibu barulah sekali kepada bapa.” Bagaimanapun sebaik-baiknya, kasih sayang dan perhatian biar sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati. Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan di depanmereka. Sebenarnya golongan nyanyuk dan tua mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah tidak ambil kira kata-kata mereka tetapi kita wajib mentaati dan menghormati golongan tua..”

USAH DERHAKA KEPADA MERTUA

Mertua mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendiri. Kalau mereka kecil hati, samalah seperti tersinggungnya hati emak. Kita sayang anaknya kenapa tidak sayang orang yang melahirkannya juga? “Saya tahu, ada menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mertua yang terlalu ambil berat tentang anaknya. Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf mereka sama seperti ibu bapa kandung,” jelasnya.

Bapa Mentua

Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua rasul, ketiga emak dan emak mertua, keempat bapa dan bapa mertua dan kelima baru isteri. Isteri kena faham, kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar.

“Sebaliknya anak perempuan, yang pertama Allah, kedua rasul dan ketiga suami. Jalan pintas ke syurga bagi anak-anak selain Allah adalah emak dan ayahnya. “Perasaan mertua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu.

Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail. Suatu hari, Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada di rumah isterinya pun tidak kenal dengan mertuanya. Menantu berkasar menyebabkan Nabi Ibrahim kecil hati. Dan sebelum balik dia berpesan kepada menantunya suruh suaminya tukar alang rumah kepada yang baru. Bila Nabi Ismail balik, isterinya pun menggambarkan rupa lelaki tersebut menyampaikan pesan. Nabi Ismail sedar itu adalah ayahnya. Nabi Ismail insaf di sebalik
simbol kata-kata ayahnya, bahawa isterinya bukan daripada kalangan wanita yang berakhlak, lalu diceraikan.

Nabi Ismali berkahwin kali kedua dan bapanya masih tidak mengenali menantu. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya melayan dengan bersopan santun walaupun tidak kenal siapa Nabi Ibrahim. Nabi Ibrahim tertarik hati dan sebelum balik berpesan lagi, katakan alang rumah anaknya sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain.

Ada sebanyak 501 tips yang diberikan oleh penulis iaitu Robert D. Ramsey untuk mempertingkatkan potensi anak-anak anda dan seterusnya menempatkan anak-anak anda dikalangan winners. Tips ini menurut penulis jika diamalkan mampu menjadikan anak-anak kita sebagai winners. Penulis berpendapat apa yang membezakan antara winners dan losers adalah mudah iaitu:-

Winners percayakan diri mereka dan boleh membayangkan diri mereka dikalangan orang yang berjaya sementara losers merasakan diri mereka tidak boleh.

Tips.

1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan
yang baik adalah digalakkan).

2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan  , mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan
mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

6.. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

7. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh . Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

8. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang.  Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya  .

10. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri . Mereka akan menirunya.

11. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya . Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg
dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

12. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka  lebih daripada sekali .

13. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka .  Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan andasuami isteri.

14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda . Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

15. Hargailah permainan kesayangan anak anda . Mereka juga dalammasa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

16. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

17. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna . Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

18. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

19.. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja . Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

20. Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda .

Si Anak Derhaka
 Tanggang : Kisah Yang Menggambarkan Si Anak Derhaka
search terms:
punca anak kurang ajar,Gambar anak derhaka,punca anak derhaka,punca anak derhaka kepada ibu bapa,kesan anak derhaka,anak kurang ajar,punca anak jadi kurang ajar,kenapa kita kurang ajar pada kedua ibu bapa,sebab anak derhaka kepada ibu bapa,sumpahan anak durhaka,faktor anak derhaka,faktor anak menjadi derhaka,dua punca anak menderhaka kepada ibubapa,hukum anak lari dari rumah,sebab anak kurang rapat dengan ibu bapa,kesan sikap panas baran pada anak-anak,punca anak tidak rapat dengan ibu bapa,sebab menderhaka kepada ibu bapa,sebab berlakunya durhaka kepada ibu bapa,sebab berlaku perbuatan derhaka terhadap ibu bapa,punca anak2 hilang hormat ke atas bapa,stress sebab mak ayah,punca anak tidak menghormati ibu bapa,sebab anak menjadi derhaka,sebab anak jarang menziarahi ibu bapa mereka,sebab anak anak jarang menziarahi ibu bapa,salah ke peluk pak mertua,punca anak derhaka pada ibubapa,faktor yang menyebabkan anak kurang menghormati ibu bapa,anal yg durhaka,doasupaya tak kurang ajor dengan mak,faktor anak menderhaka kepada ibu bapa,anak tidak hormat ibu bapa,geletek anak,kenapa anak kurang ajar,hukum anak lari rumah,Kenapa anak kurang bercakap dengan ibubapa,apakah punca anak menjadi tidak rapat dengan mak ayah,anakanda vetoes,hukum anak perempuan lari rumah,anak tidak menghormati ibu,hukum anak yang lari dari rumah,doa anak tidak hormat ibu,anak pertama tidak bercakap dengan bapa,faktor berlakunya anak derhaka,anal perempuan tidur dengan emak,berkasar dengan anak,imej anak derhaka,ibu yang kurang ajar,cara tidak menjadi anak kurang ajar,hukum dehaka pd ayah,hukum anak derhaka,hukuman anak lelaki lari rumah,Derhaka seorang anak,apakah hukum jika ibu tidak menghormati anak,jika bapa bercakap kasar apakah anak perlu buat,karangan anak anak tidak menghormati ibu bapa,kehidupan anak yg menderhaka,adakah wajar lari dari rumah kkalau mak ayah itu rasa kita beban bagi mereka,dua kesan sekiranya anak anak tidak menghormati ibu bapa,faktor anak derka,kenapa anak melawan ibu bapa,anak tidak dipedulikan,anak derhaka,anak derhaka pada ayah,dowload snsd stafaband,dosa silam punca anak rosak,jiran yang menyampah,kenapa anak selalu derhaka,kenapa anak sekarang kurang ajar,kalau kitaderhaka kpd ibubapa lepastu kita tidak bercakap dgn nya apakah akibatnya,punca punca anak,menyampah dengan mak sendiri,sebab berlakunya derhaka kepada ibu bapa,sebab anak jarang menziarahi ibu bapa,sebab berlakunya perbuatan derhaka terhadap ibu bapa,sebab kanak-kanak perlu menghormati orang dewasa,kesan tidak menghormati ibu bapa,sikap ibu bapa punca anak derhaka,sebab anak-anak jarang menziarahi ibu bapa,punca anak melawan ibu bapa,punca anak jarang menziarahi ibubapa,sebab anak tidak hormat kepada ibu,menantu derhaka,melawan ibu bapa,mak yg suka kongkong anal,menyampah dengan jiran,sebab anak tidak menziarahi ibubapa,punca anak menjadi derhaka,sebagai ayah ampunkan anak tuhan maha pengampun,kenapa ibu melayan anak kurang ajar,tanda tanda anak derhaka pada orang dan akibat,kesan anak tertekan,tanda-tanda anak yang derhaka,tak rapat dengan family,sebab yang anak durhaka pada ibu bapa,punca punca anak derhaka terhadap ibu bapa,punca punca anak derhaka,tidak dihargai ibu bapa,punca masyarakat menderhaka kepada ibubapa,punca kanak kanak menjadi kurang ajar,punca kanak kanak derhaka pada ibu bapa,punca remaja Kurang ajar terhadap orang Tua,punca-punca mendidik kanak-kanak menghormati orang tua,tidak bercakap dengan ayah,sebab anak anaj menghantar ibu bapa ke rumah orang tua,tidak bertaubat selepas menderhaka,punca2 anak2 tidak menghormati ibubapa,sabda rasul untuk ayah dan anak,rasa tersisih dengan mak,rasa hormat kanak kanak terhadap orang lebih tua,sebab anak tidak menziarahi ibu bapa,sebab anak anak jarang menziarahi ibubapa mereka,punca durhaka kepada ibu bapa,punca dan kesan tidakmenghormati orang tua,punca bapa dan anak renggang,punca ank derhaka,PUNCA ANAK2 KURANG HORMAT KPD IBUBAPA,utamakan keluarga dari kawan,punca anak-anak yang x menghormati ibu bapa,punca anak-anak menderhaka kepada ibubapa,punca anak yg derhaka kepada bapa,punca anak tidak suka hidup dengan family,wajarkah seorang anak bercakap kasar kepada org tua,umur 21 tahun ke atas buat seperti kawan,tips supaya tak derhaka kepada ibu,punca dan kesan tidak hormat,tidak dipedulikan ayah,punca buat anak berdosa,tidak hormat ibu bapa knp,tertekan dgn anak,punca berlakunya anak derhaka,tidak menghormati orang tua,tidak rapat dengan bapa,tindakan ibu bapa bila anak remaja kurang ajar,punca2 ibu bapa tidak dihormati anak2,tertekan sebab ibu,tertekan kena kongkong orang tua,sebab masalah ibu bapa anak anak menjadi durhaka,sebab lahirnya anak yang derhaka,seorang anak telah menderhaka terhadap ibu bapanya dan tidak bertaubat,sebab kanak kanak menjadi kurang ajar,sebab derhaka kepada ibu bapa,sebab derhaka,seorang ibu memakan anak sediri,sebab berlakunya perbuatan derhaka,sebab orang tua tersisih,sebab-sebab anak derhaka,sebab tidak hormat ibu bapa,sebab terdapat anak-anak jarang menziarahi ibubapa,sebab sebab kanak kanak tidak menghormati orang tua,sebab sebab kanak kanak kurang ajar,sebab sebab anank anak jarang menziarahi ibu bapa,sebab sebab anak tidak hormat,sebab sebab anak derhaka kepada ibubapa apabila dewasa,sebab sebab anak anak mudah derhakq kepada ibu bapa,sikap anak yang hilang hormat pada ibu bapa,sebab berlaku perbuatan derhaka kepada ibu bapa,tanda ayah tak suka kita,sebab anak melawan ibu ba,tanda bayi menangis kerana dosa kita,sebab anak kurang ajar,sebab anak kena hormat ibu bapa,tdor umah anak kwn,sebab anak derhaka,sebab anak dehake ibu bapa,tak rapat dengan ibu,sebab anak tidak menghormati ibu bapa,sikap kanak-kanak yanag tidak menghormati orang yang lebih tua,sebab apa anak tak hormat ibu bapa,sebab anak-anak sering melawan ibubapa,sikap sentiasa dibela punca anak derhaka,SILAP ANAK DIMANA SEHINGGA IBU BAPA KURANG SAYANG,suka geletek anak,tak minta untuk jadi anak derhaka,sebab anak tidak menziarahi ibu bapa mereka,sebab tidak menziarahi ibu bapa,lelaki yang kurang kasih sayang ibu,kesan geletek anak,kesan dosa kepada anak,kesan dosa derhaka pada ibu bapa,kesan derhaka anak kpada ibu bapa,kesan bapa berjudi kepada anaknya,kesan ank kecil hati dgn org tua nya,kesan anak-anak tidak menghormati ibu bapa,kesan anak tidak menghormati ibu bapa,kesan anak perempuan tidur ayah,kesan anak derhaka pd ibubapa,kesan anak anak tidak mendapat kasih sayang yang cukup,kesan geletek anak kecil,kesan ibu bapa bercakap kasar dengan anak,kesan ibu bercakap kasar,kurang bercakap dgn family,kurang ajar pada ayah,kurang ajar dengan mak,Kurang ajar adakah berdosa sebelum,kita salah ke kpeduli tak peduli sama barang pusaka,kita dehraka nga ibu dan ayah,kisah anak derhaka ibu sebab ibu derhaka ayah,kesan tidak menghormati ibubapa,kesan tidak melayan orang tua,kesan pd ank yg derhaka,kesan ibu kecil hati,kerana dosa bapa anak jadi derhaka,kerana anak tidak hormat ibu bapa,kenapa kanak kanak tidak menghormati orang yang lebih tua,kenapa ibubapa tidak rapat dengan anak,kenapa ibu bapa kongkong anak,kenapa ia berlaku anak derhaka terhadap ibu bapa,kenapa emak suka buang barang anak,Kenapa dengan ibu kita bercakap kasar,kenapa berlakunya seoarang anak kurang ajar dgn ayah,kenapa ayah tidak suka anaknya dari kecil hingga dewasa,kenapa anak tidak menghormati ibu,kenapa anak tidak mempunyai rasa hormat terhadap ibu bapa,kenapa anak tak hormat ibu bapa,kenapa kena hargai ibu bapa,kenapa kita menyampah dgn orang,kenapa kita tidak boleh dahaka dengan ibu,kerana anak kurag ajar dengan orang tua,kenape kita tidak boleh bercakap kasar dengan orang yang lebih tua ?,kenape anak kurang ajar dengan ibubapa,kenapaanakkurangajar,kenapa tak hormat ibu ayah,kenapa seseorang anak menjadi kurang ajar,kenapa saya tidak mendapat kasi sayang ibu bapa,kenapa saya menyampah dengan ibu sendiri,kenapa remaja kurang ajar dengan ibu bapa,kenapa org tua suka lebihkan anak perempuan drp anak lelaki dan apa hukumnya,kenapa orang tua tidak suka jiran,kenapa anak tak becakap sama ayah,punca anak tidak rapat dengan bapa,perkataan yg di tengah untuk ibu bapa bercakap,perkataan bodoh adalah satu doa,perkataan bedosa membuang bayi,perassan anak tidak dipedulikan,perassan anak,perasaan ibu apabila anak derhaka,patutkah hormat kepada mertua yang suka sumpah seranah,panggilan menantu kepada emak mentua sebelum berkahwin,pakah kalau melawan ibu bapa kita,pada pendapat anda mengapa anak anak jarang menziarahi ibu bapa mereka,orang tua nyanyuk panas baran,petua orang tua jangan geletek anak,punca anak anak derhaka,punca anak anak tidak menghormati ibu bapa,Punca anak tidak menghargai barang?,punca anak tidak hormat kepada ibu bapa,punca anak tidak hormat,punca anak tertekan,punca anak tak rapat dengan ibu bapa,Punca anak remaja perempuan derhaka pada ibu,punca anak perempuan lari rumah,punca anak perempuan 11 thn kurang ajar,punca anak hilang hormat kepada ibu bapa#spf=1,punca anak derhaka dengan mak ayah,punca anak bercakap kasar,orang kena sumpah derhaka dgn ibu bapa,nabi ibrahim derhaka pada ayahnya,menderhaka kepada kudua ibu bapa yg telah meninggal dunia tetapi tidak sempat meminta maaf,menantu lelaki derhaka,melawan ibu bapa walaupun salah ibu bapa,mak tak faham perasaan anak,mak suka sumpah,mak sayang menantu,mak kurang ajar dengan anak,mak bapak tak faham perasaan anak,mak bapak kongkong,mak ayah yg x faham perasaan anak,mak ayah derhaka anak,mengapa anak jadi kurang ajar,mengapa anak jarang menziarahi ibu bapa,mengapa anak kurang ajar,mimpi kena geletek,mimpi anak tak suka kita,mimpi anak kita durhaka,menyampah dengan bapak sendiri,menyampah dengan anak mengasuh,mengapakah terdapat anak-anak tidak menghormati ibu,mengapakah org tua selalu bercakap sorang2,mengapakah anak anak pada masa sekarang sering melawan ibu bapa mereka,mengapakah anak anak jarang menziarahi ibu bapa,mengapa kita perlu peluk dan cium anak,mengapa anak remaja tidak hormat ibu bapa,mak ajar main bila ayah tidur,hilang hormat pada ayah kandung,hilang rasa sayang terhadap ibu bapa tetapi masih menghormati mereka,hubungan anak kepada orang tua,hubungan bapa dan anak dah bapa yang renggang,Hidup tak bercakap dengan ibu,hukum anak melawan ibu bapa,hak anak lari rumah,foto anak perempuan mencium tangan ayah dan ayah,hadis nabi ibubapa derhaka anal,Faktor anak menderhaka kpd ibu bapa,hukum anak durhaka kepada bapa,hubungan renggang dengan tuhan punca rendah diri,hukum anak lari rumah tapi keluarga tak peduli,faktor anak kurang menghormati ibu bapa,hukum anak lari dari rumah adakah derhaka?,ibu kena faham anak,hukum anak tidak bercakap dengan ibu bapa,hukum anak kurang ajar,hukum anak derhaka tapi ibunya sering membeza kasig sayang,faktor anak kurang ajar dgn ibu bapa,hukum anak dan menantu kata kepada ibu bodoh,hukum anak bercakap kasar ke orang tua,hubungan renggang kerana anak tidur di tengah,faktor anak menderhakai ibu bapa,ganjaran anak yang menangis kerana derhaka pada mak,Faktor anak tidak menghargai ibu bapa,faktor yang menyebabkan anak kurang ajar dengan ibu bapa,faktor yang mendorong sesorang anak menderhaka kepada ibu bapa,faktor yang mendorong seorang anak menderhaka kepada ibu bapa,faktor anak tidak menghormati ibu bapa,faktor anak-anak derhaka,faktor yang mendorang anak menderhakai ibu bapa,Faktor menyebabkan anak menderhaka kpd ibu bapa,faktor berlaku derhaka,faktor berlaku perbuatan derhaka,faktor mendorong seseorng anak menderhaka kepada ibu bapa,faktor isteri menjadi derhaka#spf=1,faktor faktor anak anak menjadi anak derhaka,faktor yang menyebabkan anak-anak kurang menghormati ibubapa,faktor-faktor anak kurang ajar,faktor anak suka tidur di rumah kawan,gambar sumpahan anak durhaka,gambar derhaka dgn kawan,gambar anak yang tidak dipedulikan keluarga,gambar anak derhaka kena sumpah,faktor anak tidak hormat ayah,g0longan anak perempuan derhaka,faktor faktor anak derhaka pada ibubapa,foto wanita yang kena sumpah,foto anak yang derhaka,foa untuk anak menantu hormat pada mak dan bapak,fkarangan sebab derhaka kepada ibu bapa,faktor anak tidak hormat ibu bapa,faktor ciuman ibu,Hukum bercakap kasar terhadap anak,kenapa anak suka dwrhaka kepada ibu,jelaskan sebab berlakunya perbuatan menderhaka kepada ibu bapa,jelaskan sebab berlakunya perbuatan derhaka terhadap ibubapa?,jelaskan sebab berlakunya perbuatan derhaka kepada ibu bapa,jelaskan dua sebab berlakunya perbuatan derhaka terhadap ibu bapa,jelaskan dua sebab berlakunya perbuatan derhaka,jatuh anak derhakakah seandainya anak sudah meminta maaf?,jangan geletek kanak kanak,jangan anak di ambil oleh kerna bapa nya,isteri yang derhaka,isteri derhaka kepada ayah kandung,ibubapa perlu tahu kenapa anak kurang ajar,ibubapa perlu hormat anak supaya anak hormat kita,ibu yg suka bercakap kasar,ibu yang sumpah anaknya jadi derhaka,Ibu yang suka bercakap kasar pada ank,ibu yang buat kita derhaka,jika ibu durhaka kepada anak,kalau anak kurangajar pada ibubapa,karangan punya anak kurang kasih sayang,kenapa anak perempuan remaja kurang ajar,kenapa anak menjadi derhaka pada orang tua,kenapa anak melayan ibu bapa dgn kasar,kenapa anak kuran ajar sma ibunya,kenapa anak jadi kurang ajar hadis nabi,kenapa anak jadi kurang ajar,kenapa anak jadi derhaka,kenapa anak derhaka kepada ibu bapa,kenapa anak derhaka,kenapa anak anak tidak menghormati ibu,kenapa anak 5 tahun kurang ajar dengan ibu bapa,kenapa ada anak yg jarang menziarahi ibu bapanya,kenapa ada anak derhaka,kawan suka tidur di rumah,kata sayang mak apa yg perlu anak2 buat,karangan tentang anak tidak menghormati ibu bapa,ibu tak pedulik hati anak,ibu suruh anak derhaka pada suami,hukum suami membiarkan anak tidak hormat ibunya,hukum suami derhaka kepada ibu dan bapa,hukum menantu derhaka,hukum melawa ibu bapa walaupun tau ibu bapa kita salah,hukum mbezakan anak sendiri dengan anak jiran,hukum makmertua suka sumpah anak dan mennatu,hukum mak derhaka kepada anak,hukum lari dari rumah kerana ibu bapa,hukum kurang ajar dengan ibubapa,hukum ibubapa yang tidak faham akan anaknya,hukum ibubapa tidak redha perbuatan anaknya,hukum ibu tidak bercakap dengan anak,hukum ibu sumpah seranah anal perempuan yg telah berkahwin,hukum ibu kasar dengan anak,hukum geletek anak,hukum geletek,hukum suami mengajar anak menderhaka kepada ibu sendiri,hukum tak suka jiran,hukum tidak bercakap dengan ibu,ibu sumpah anak derhaka kepada anak perempuan,ibu sumpah anak derhaka,ibu suka sumpah seranah anak perempuan yg berkahwin,ibu suka sumpah anak#spf=1,ibu mertua tak suka perkataan sedekah,ibu megajar anak jadi derhaka,ibu bercakap kasar,ibu bapa yang tak faham perasaan anak anak,ibu bapa punca anak derhaka#spf=1,ibu bapa punca anak derhaka kepada ibu bapa,ibu bapa juga perlu hormat anak,ibu ayah buat anak tertekan,ibu ampunkan anak dosa hilang,ibu ajar anak derhaka,hukum tidak menjadi anak lelaki,hukum tidak menghormati ibu bapa,hukum derhaka pada ibu,bagaimana nk bertaubat kalau ank derhaka,Apa yang perlu dilakukan apabila tak sempat minta maaf dengan ibu bapa,apa terjadi kalau suka buat anak geletek,apa kah hukum anak cukup umur tidor dgn orang tua,apa hukum tak bercakap dengan ayah,apa hukum seorang ibu bercakap bodoh pada anak,apa hukum kurang ajar dengan ibu bapa,apa hukum ibu derhaka pada anak,apa hukum bila ibu sentiasa sumpah seranah anak anak,apa hukum bapa isteri kongkong menantunya,apa hukum apabila anak rasa kurang kasih sayang daripada ayah,apa hukum anak yang tidak sayang orang tua kerana,apa hukum anak perempuan yang lari dari rumah,apa hukum anak menegur perbuatan bapa yang kasar,apa hukum anak lari rumah,apa dosa kita cium ibu kandung,apa dosa ibu kepada anak,apa dosa anak yang lari dari rumah,apabila anak tak rapat dengan ibubapa,apakah berlakunya sekira anak derhaka kepada ibu bapa,bagaimana hk anak hurmat kita,bagaimana ank tak derhaka,bagai mane ibubapa yang tidak menghormati anak,ayat yg menyebab menjadi anak derhaka,ayat bapak tak sayang anak pertama dia sayang ank kedua,ayah yang tak hormat mak,ayah yang menyebabkan anak derhaka,ayah jarang bercakap dengan anak,ayah giveup dgn anak kurang ajjar,apakah tuhan ampunkan dosa yang derhaka pd suami,apakah sebab2 yg akn menderhaka pada ibu dan bapa kita,apakah punca-punca anak derhaka kepada ibubap,apakah kesan kepada anak apabila bapa tidak peduli,apakah hukum membiarkan anak anak menjadi mak bapal,apakah hukum ibu terlalu konkong anak,apakah faktor yg mendorong seseorang anak menderhakai ibu bapa,apakah dosa bila bercakap dengan ibu,apa dosa anak anak,anak-anak tertekan kerana kurang kasih sayang,anak yang tidak punya kasih sayang,anak kurang ajar kepada ayah,anak kurang ajar dgn ibu,anak kurang ajar dengan ibubapa,anak kecil yang rapat dengan ibubapa,anak derhaka minta maaf,anak derhaka kpda ibu,anak derhaka ibu sebab ibu derhaka ayah,anak derhaka ibu bapa sebab,anak derhaka dia biarkan ayahnya tdk makan yg urus cuma ansk menantu,anak derhaka dgn ibu adakah allah ampunkan jika ibu sudah mati,anak derhaka bercakap dengan tuhan,anak dan ayah islami,ampunkan dosa ibu bapa,ajar anak jangan derhaka,adakah dosa anak lari dari rumah,adakah allah ampunkan dosa kita jika kita derhaka kepada ibu dan ayah,adakah allah ampunkan dosa derhaka ibu bapa,anak kurang ajar pada ibu,anak lari dari berdosa,anak tidak rapat dengan ibu bapa,2 punca anak derhaka kepada ibu bapa,anak tak bercakap dengan ibu kerana kecil hati,anak sulung kasar,anak sekolah derhaka,anak remaja kurang kasih sayang ibu bapa,anak peremuan kedua kasar,anak perempuan harus rapat dengan bapa,anak nakal punca dosa orang tua,anak nakal dosa silam ibubapa,anak menangis kerana kurang kasih sayang,anak lelaki yang derhaka kepada ibu,anak lelaki selalulah lawat ibu,anak lelaki kena minta maaf sebelum ibunya tidur,anak lelaki jadi kurang hormat pada i u bapa,anak lelaki derhaka dengan leluarga,anak lari rumah mindakini,ada apa dengan anak kita,faktor anak hanga rapat dengan ibu,doa untuk orang hormat dan sayang pada kita,doa untuk anak yang suka lari dari rumah,doa untuk anak yang suka bercakap sendiri,doa untuk anak yang derhaka,doa untuk anak sayang dan hormat ibubapa,doa supaya tidak kurang ajar dengan ibu bapa,doa supaya anak kecil rapat dengan ibunya,doa pengajaran buat anak derhaka,doa ibu pada anak sebelum tidur redha kepada anak,doa ibu kepada anak sebelum tidor,doa ibu buat anak derhaka,Doa Ayah Terhadap Anak Yang Derhaka,Doa anak untok jumpa ibu,Doa anak supaya tidak kurang ajar ke orang tua,doa anak perempuan yang derhaka,doa anak derhaka,doa agar anak tidak kurang ajar pada ibu bapa,dosa anak kepada ayahnya,dosa bercakap kurang ajar dengan ibu,faktor anak durhaka kepada ibu bapa,durhaka kepada ibu,dua sebab berlakunya derhaka,dua sebab anak derhaka pada ibu bapa,dua punca anak-anak menderhaka kepada ibubapa,dua punca anak menderhakai ibu bapa,dua punca anak menderhaka kepada ibu bapa,dua punca anak derhaka,Dua kesan yang berlaku sekiranya anak anak hilang rasa hormat terhadap ibu bapa,dua faktor berlakunya perbuatan derhaka kepada ibubapa dalam kalangan masyarakat,dua faktor anak2 tidak menghormati ibu bapa,dosa yang menyebabkan orang menyampah pada kita,dosa orang yang lari daripada rumah,dosa kurang ajar ngan mak ayah,dosa ke anak jika ibu bapa kurang ajar,dosa emak tak jumpa anak,dosa dengan mak mertua sama dosa mak sendiri,dipukul ibu mentua sbb fitnah,derhakakah kita kalau orang tua kita buat salah,derhaka sebab bapa suka berjudi,cara memohon maaf apabila bercakap kasar dengan ibu,cara hilang hormat dengan orang tua yang kurang ajar,cara hidup menderhaka kepada ibu bapa,boleh ke ibu tidak ampunkan anak,bodoh kerana derhaka,bila ibu bapa menyampah dengan kita,bila hidup kurang ajar,Bila emak tak ampunkan dosa anaknya,Bila anak derhaka,berkasar dgn bapa,berhak ke anak berkecil hati dengan org tua,berdosakah seorang anak lari dari rumah,bercakap kasar dengan ibu,bedosa ke anak melawan perkataan anak walaupun itu dosa ayah nya,bapa tidak menghormati anak perempuan,Bapa buang barang kesayangan anak anak,bapa baran kesan terhadap anak,cara supaya tidak kurang ajar dengn ibubpa,Cara tak derhaka kepada ibu bapa,derhaka pada ibu bapa punca masalah tak habis habis,Derhaka Pada Ibu,derhaka menantu bertaubat,derhaka kepada ibu bapak dosa yang tidak di ampunkan ALLAH,derhaka kah anak perempuan yang jarang balik jumpa bapa,dehake kepada ibu ayah,dari kecil tak rapat dengan family,cerita panas anal anak kandung,cerita orang derhaka,Cerita ngeri anak durhaka,cerita ibu bapa tidak tahu perasaan anak,cerita dewasa ayah vs anak,cerita anak kuranajar sma ibu,cara untuk tidak derhaka kpd org tua,cara untuk menjadi anak derhaka,cara untuk elakan daripada menjadi anak yang derhaka,cara tidak kurang ajar dengan ibubapa,bala anak derhaka

Apa Komen Anda

1 comment… add one
  • Get Smart

    S: Apa yang perlu dilakukan sebagai anak apabila didapati ibubapa tidak mematuhi syarak?

Leave a Comment