Makam Khalid Al-Walid r.a Hampir Musnah

Khalid Al-Walid

Makam “PEDANG ALLAH” & Anaknya hampir musnah akibat tangan-tangan Syaitan Rejim Asad yang mengebom.. Mujahidin berusaha mempertahankan makam Khalid al-Walid r.a sehingga darah dan keringat yang terakhir.. Kejadian berlaku di Masjid Saidina Khalid bin Walid, iaitu di daerah Homs,syiria pada 11/07/2013.. Ramadhan yang lalu..

Lihat Gambar  Masjid Khalid al-Walid r.a Hampir Musnah:

Makam Khalid al-Walid 1

Makam Khalid al-Walid 2

Makam Khalid al-Walid3

Makam Khalid al-Walid 4

Biografi Ringkas Khalid al-Walid r.a:

Khalid bin Al Walid terkenal sebagai pahlawan yang gagah berani sehingga mendapat gelaran “SAIFULLAH”(Pedang Allah) dari Rasulullah s.a.w.

Beliau mendapat gelaran tersebut ketika berlakunya perang Muktah pada tahun 8 hijrah.

Dalam perang tersebut tentera Islam seramai 3,000 orang berperang melawan tentera Rome yang berjumlah 200,000 orang.

Saidina Khalid bin Al Walid sebelum masuk Islam merupakan salah seorang penentang Islam yang paling keras.

Setelah memeluk Islam Khalid bin Al Walid menjadi tentera yang paling keras menentang musuh-musuh Islam. Kerana keberanian,kegagahan dan kebijaksaannya dia dilantik menjadi pemimpin tentera Islam dan terlibat hampir 50 medan perang yang besar.

Antara peperangan yang beliau terlibat ialah memerangi golongan murtad,menakluk kerajaan parsi,dan puncak kegemilangannya apabila berjaya mengalahkan tentera Rom dalam Perang Yarmuk.

Di zaman khalifah Umar bin Khatab r.a Saidina Khalid bin Al Walid digugurkan dari jawatan Panglima.Namun dia terus berjuang walaupun Cuma sebagai tentera biasa.

Beliau berhijrah ke Bumi Syam(Syiria) bersama isteri dan anak-anaknya.

Pada tahun 21 hijrah Saidina Khalid bin Al Walid jatuh sakit.Ketika terbaring di atas ranjangnya panglima yang mendapat gelaran Pedang Allah itu menangis kerana hajatnya hendak mati syahid di medan perang tidak kesampaian.

Meninggal dunia ketika berusia 55 tahun.

Semasa dimandikan jenazah beliau terdapat 80 bekas parut luka diseluruh badannya.

Khalid bin Al Walid tidak meninggalkan harta yang banyak kecuali seekor kuda dan pedang yang pernah digunakannya dalam peperangan.

Lihat Video Masjid Khalid al-Walid r.a Hampir Musnah:

MindaKini.Com

bua tduit dengan youtube adsense
search terms:
makam khalid al walid,gambar pedang khalid al walid,kubur khalid al walid,gelaran khalid al walid,khalid al walid,kalid al walid,makam sayidina khol,siapa isteri khalid al walid,makam khalid bin walid,saidina khalid al walid,gambar khalid al walid,makam whalid bin khalid,makam saidina khalid al walid,kubur khalid alwalid,kubur khalid al walid kena bom,makam khalid al walid dibom,makam khalid bin al walid,dunia yang hampir musnah,MAKAM KHALIDAL WALID,Khalid Ibn al-Walid in Urdu,khalid alwalid digugurkan dalam perang,khalid al walid wafat,foto pedang khalid al walid,foto tentera berkuda,gambar khalid al walid pedang Allah,gambar masjid kalid alwalid,gambar masjid kholid al walid di bom,gelaran tentera islam,hijrah khalid al walid,isteri khalid al walid,kagagahan khalid al walid,khalid al walid digugurkan,khalid al walid hijrah,khalid al walid meninggal dunia,khalid al walid perang terakhir,syiria musnah

Apa Komen Anda

1 comment… add one
  • Dulloh

    cara download vidionya bagaimana ?

Leave a Comment